Onlangs rondde ik een cyclus van 8 avonden af bij Tientjes Breda rondom het gedachtengoed van Marshall Rosenberg. Non violent communication (NVC), of verbindende communicatie, is een onderzoek hoe ik mijn oordelen in mijzelf heb en welke patronen ik heb in mijn uitspreken en verstaan om te komen tot verbinding. Dit is een favoriet onderwerp van mij. Gezonde autonomie, een gezonde relatie met mijzelf of een gezonde relatie met een ander kan niet zonder dat.

Oordelen zijn niet alleen veroordelingen; soms zijn ze veel subtieler. Een mooi voorbeeld was deze:
Rosenberg gaf ergens een lezing. Nadien kwam een deelneemster naar hem toe en zei: “oh meneer Rosenberg, wat bent u geweldig!”. Waarop Rosenberg antwoordde: “ik ben al uitgemaakt voor veel maar dat nog niet”. In deze zin van de deelneemster is al zoveel af te lezen van haar grondhouding en haar patronen.

Wanneer we willen komen tot intimiteit en verbinding hebben we te leren de ander te horen zonder dat te filteren of in te kleuren. NVC gebruikt daarvoor onderstaand model met een aantal stappen:

  1. Mijn Oordelen en patronen verwelkomen
  2. (Objectieve) Waarneming
  3. In contact zijn met mijn Gevoel
  4. Mijn Behoeften voelen
  5. A) een verzoek dat ik aan mijzelf zou kunnen doen
    B) een verzoek dat ik aan een ander zou kunnen doen
    C) een verzoek dat ik aan anderen zou kunnen doen
  6. Een Verzoek om nu te doen

Ik nodig je uit om met mij te onderzoeken hoe jij tot ‘diep contact’ en werkelijke verbinding kan komen.