Afgelopen week zou ik in München zijn geweest bij professor Franz Ruppert (D), ware het niet dat Covid-19 de wereld anders doet zijn. Met een groep bijeengebracht door Vivian Broughton (UK) zaten wij een week achter Zoom.

Op deze plaats wil ik benadrukken dat IoPT heel goed online kan. Gedurende dit voorjaar hebben wij als facilitators, ieder voor zich en in uitwisseling met elkaar uitgevonden hoe het IoPT werk heel effectief, intens, intiem en compassioneel mogelijk is met beeldbellen, zowel individueel als met een groep. Zo ben ik ook online gaan werken na eerdere ervaringen van telefonische sessies.

Deze week was een bijzondere groep; niet eerder maakte ik mee hoe we in de pauzes elkaar tot steun waren alsof we fysiek bij elkaar waren. De zelfresonanties waren indrukwekkend en prachtig gefaciliteerd door Franz. Doordat we allen ervaren zijn konden we extra diep gaan.

Deze week bracht Franz een nieuw element in (als toevoeging op de andere instrumenten); het werken met pijn. Want uiteraard wil iedereen pijn vermijden. Door expliciet te werken met emotionele pijn schuift hij naar mijn idee op naar het traumawerk van de andere kant van de oceaan. Het past naadloos op mijn 15 jaar ervaring als bodyworker dat liet zien dat trauma een fysieke ervaring is (geworden). Vandaar dat in mijn werk het ervaren zo’n belangrijke plaats inneemt. Deze week zijn we o.a. ook verder gedoken in de hechting tussen moeder en kind.

Iedere keer was duidelijk hoe liefde en waarheid heelt; hoe onze niet opgeloste trauma’s ons tot daderschap brengen. Telkens ben ik weer dankbaar voor het werk dat ik doe en het pad dat wordt gebaand door mensen als Franz en Vivian.

Wil je zelf loskomen van oude trauma’s kun je een afspraak met me maken.