In het artikel Franz Ruppert over IoPT en de intentie methode vertelt Ruppert over de manier waarop het proces van de ‘zelfresonanties’ gaat. Wat je als vraagsteller doet en wanneer. Een paar zaken worden niet of nauwelijks genoemd.
Allereerst; hoe kom je tot jouw verlangen of intentie? Hoe deel je jouw zin van verlangen op in delen?
Het andere gaat over de innerlijke houding tijdens het proces.

Over het verlangen of intentie

De IoPT methode valt en staat met jouw verlangen. In het Duits zit het woord “Anliegen” tussen “zorg”, “nood” en “intentie” ,”verlangen” in. Het is iets wat je nodig hebt of wenst en wat je nog niet hebt kunnen bereiken. Er is iets in je wat het blokkeert.

Het werken met jouw intentie maakt dat je weet waar je naar toe wilt en dat zichtbaar wordt waar je jezelf tegenhoudt. Het heeft ook als voordeel dat jij jezelf traint in het nemen van autonomie en ik niet invul wat jij nodig hebt. (En uiteraard begeleid ik je in het zichtbaar maken waar je tegenaan loopt wanneer je het zelf even niet weet).

Toen ik zelf begon resonanties te doen wist ik niet goed wat nu verlangens waren. Kwam ik met grote wensen en mooie volzinnen omdat ik het idee had dat ik echte stappen moest zetten. Dat het wel ‘goed’ moest zijn. Daarom dat ik “anliegen” wil verduidelijken.

Hoe een intentie of verlangen bewust te maken?

Een intentie kan voor jou een zin zijn in elke taal die voor jou relevant is; een verzameling losse woorden woorden of een plaatje, tekening of verzameling symbolen.
Voorbeelden van -talige- intenties met verschillende lading zouden kunnen zijn:

 • Waarom wil ik niet gaan slapen?
 • Ik wil de oorzaak van mijn ziekte voelen
 • Ik buikpijn mama
 • Ik

Belangrijk is dat jij energie voelt bij jouw verlangen.
En wat jouw verlangen ook is, ik kan er niets over zeggen. Wanneer ik jou zou vertellen wat een goede vraag voor jou is zou ik hetzelfde doen als je vroeger als kind hebt ervaren. Ik zou doen alsof ik jou beter weet dan jij jijzelf kent. Ik zou je terugbrengen in het zogenoemde symbiose trauma.

Sinds november 2020 werkt Ruppert slechts nog met 3 woorden. Woorden die voor jou van belang zijn.

Het werken met 3 elementen.

In de zelfresonantie kun je maximaal 3 elementen of woorden kiezen. Dat kan één woord zijn, een leesteken maar ook een element van een tekening.
Laten we als voorbeeld nemen de zin “Waarom wil ik niet gaan slapen?”. Dit zijn 7 elementen inclusief leesteken.
Hieruit heb je 3 woorden of leestekens te kiezen.
Hoe langer de zin hoe meer verwarring en hoe minder jij jezelf zet tot een keuze: waar gaat het mij werkelijk om? Bedenk eens waar het jou om gaat en welke elementen je kiest als jouw intentie zou zijn: “Wat is mij overkomen dat ik nog altijd angst voel als ik mij in liefdevolle zorg open?”.

Daarom werkt Ruppert vanaf november 2020 met uitsluitend maximaal 3 woorden. Je hoeft niet eens meer een zin te maken. En je mag met minder dan 3 elementen werken. Zo begeleid ik weleens met 1 woord en dat kan bijzonder diep gaan.

De innerlijke houding tijdens het proces.

Je gaat een resonantie in met jouzelf; het is een zelfontmoeting (met jouw delen). Ruppert is heel strict in autonomie; als vraagsteller bepaal jij jouw (zelf-)resonantie (opstelling) en ik als facilitator verzorg de condities. In jouw werk heb je jouw bewustzijn nodig om te weten waarover het bij jou gaat, om jouw patronen te zien, om iets van jouw oorsprong te begrijpen. De heling en integratie tijdens een proces zit echter in het doorvoelen. Als het spannend wordt doen we juist dat het minste. Wanneer je jouw resonanten teveel aan het bevragen bent dan houd je het voelen “aan de overkant”; weg van jouzelf of zelfs buiten jouzelf. Ga in het voelen zitten als je twijfelt over de balans.

 • Ik wil het contact met mijn kinderen niet verliezen
 • Ik wil mijn genieten van mijn echte kracht
 • Ik wil niet dissociëren als het spannend wordt met mijn bazin
 • Ik wil in contact blijven
 • Ik wil voelen en denken op 1 lijn krijgen
 • Ik wil mijzelf uiten als mijzelf
 • Ik wil leven
 • Ik wil leven zonder angst
 • Ik kan het hanteren
 • Ik wil goed slapen
 • Ik wil bij mijzelf zijn en blijven
 • Ik wil mijn lichaam goed verzorgen
 • Ik wil me veilig voelen
 • Ik wil van mijzelf houden
 • Ik wil mijn levensvreugde voelen
 • Ik wil van mijn verwarring af
 • Ik wil mijn pijn begrijpen
 • Ik wil dat mijn nek ontspant
 • Ik wil de oorzaak van mijn ziekte voelen

Maar wat ook kan:

 • Hoe voor mijzelf te kiezen
 • Hoe kan ik mijn waarheid uiten?
 • Waarom blokkeer ik als ik een keuze moet maken voor mijzelf?
 • Waarom voel ik mij geïrriteerd?
 • Ik voel buikpijn
 • Wat zegt mijn neurodermitis mij?
 • Wat heb ik ervaren bij mijn opa?
 • Waarom voel ik geen verantwoordelijkheid?
 • Waarom slaap ik zo onrustig?
 • Hoe voor mijzelf te kiezen?
 • Ik wil mijzelf