De IoPT methode valt en staat met jouw verlangen. In het Duits zit het woord “Anliegen” tussen “zorg”, “nood” en “intentie” ,”verlangen” in. Het is iets wat je nodig hebt of wenst en wat je nog niet hebt kunnen bereiken. Er is iets in je wat het blokkeert.

Het werken met jouw intentie maakt dat je weet waar je naar toe wilt en dat zichtbaar wordt waar je jezelf tegenhoudt. Het heeft ook als voordeel dat jij jezelf traint in het nemen van autonomie en ik niet invul wat jij nodig hebt. (En uiteraard begeleid ik je in het zichtbaar maken waar je tegenaan loopt wanneer je het zelf even niet weet).

Toen ik zelf begon resonanties te doen wist ik niet goed wat nu verlangens waren. Kwam ik met grote wensen en mooie volzinnen omdat ik het idee had dat ik echte stappen moest zetten. Dat het wel ‘goed’ moest zijn. Daarom dat ik “anliegen” wil verduidelijken.

Een intentie mag een zin zijn in elke -voor jou relevante- taal; een zinsdeel of (een verzameling) losse woorden  woorden; een plaatje; een tekening; een verzameling symbolen.
Voorbeelden van -talige- intenties met verschillende lading zouden kunnen zijn:

 • Waarom wil ik niet gaan slapen?
 • Ik wil de oorzaak van mijn ziekte voelen
 • Ik wil in contact blijven
 • Ik wil van mijn verwarring af
 • Ik buikpijn mama
 • Ik

Belangrijk is dat jij energie voelt bij jouw verlangen. En wat jouw verlangen ook is, ik kan er niets over zeggen. Wanneer ik jou zou vertellen wat een goede vraag voor jou is zou ik hetzelfde doen als je vroeger als kind hebt ervaren. Ik zou doen alsof ik jou beter weet dan jij jijzelf kent. Ik zou je terugbrengen in het zogenoemde symbiose trauma.

In het artikel Franz Ruppert over IoPT en de intentie methode vertelt Ruppert over de manier waarop het proces van de ‘zelfresonanties’ gaat. Wat je als vraagsteller doet en wanneer. Een paar zaken staan daarin niet of nauwelijks genoemd.
Allereerst; hoe deel je jouw zin van verlangen op in delen? Het andere gaat over de innerlijke houding tijdens het proces.

Het opdelen van de zin om te komen tot 3 elementen.
In de zelfresonantie kun je 3 elementen kiezen. Dat kan een woord zijn, een leesteken of een groep van woorden.
Laten we als voorbeeld nemen de zin “Waarom wil ik niet gaan slapen?”. Dit zijn 7 elementen inclusief leesteken.
Het zou kunnen worden opgedeeld in: ik, wil, waarom niet gaan slapen?. Dit is een duidelijk voorbeeld van het groeperen van elementen. Maar een andere mogelijkheid zou kunnen zijn: ik, slapen, ?
Een zin mag zo lang zijn als je zelf wilt. Weet ook; hoe langer de zin hoe meer verwarring er kan komen. Bedenk eens hoe je een zin zou opdelen als jouw intentie zou zijn: “wat is mij overkomen dat ik nog altijd angst voel als ik mij in liefdevolle zorg open?”.

De innerlijke houding tijdens het proces.
Je gaat een resonantie in met jouzelf; het is een zelfontmoeting (met jouw delen). Ruppert is heel strict in autonomie; als vraagsteller bepaal jij jouw (zelf-)resonantie (opstelling) en ik als facilitator verzorg de condities. In jouw werk heb je jouw bewustzijn nodig om te weten waarover het bij jou gaat, om jouw patronen te zien, om iets van jouw oorsprong te begrijpen. De heling en integratie tijdens een proces zit echter in het doorvoelen. Als het spannend wordt doen we juist dat het minste. Wanneer je teveel vraagt aan jouw resonanten houd je het voelen “aan de overkant”; weg van jouzelf of zelfs buiten jouzelf. Ga in het voelen zitten als je twijfelt over de balans.

 • Ik wil het contact met mijn kinderen niet verliezen
 • Ik wil mijn genieten van mijn echte kracht
 • Ik wil niet dissociëren als het spannend wordt met mijn bazin
 • Ik wil in contact blijven
 • Ik wil voelen en denken op 1 lijn krijgen
 • Ik wil mijzelf uiten als mijzelf
 • Ik wil leven
 • Ik wil leven zonder angst
 • Ik kan het hanteren
 • Ik wil goed slapen
 • Ik wil bij mijzelf zijn en blijven
 • Ik wil mijn lichaam goed verzorgen
 • Ik wil me veilig voelen
 • Ik wil van mijzelf houden
 • Ik wil mijn levensvreugde voelen
 • Ik wil van mijn verwarring af
 • Ik wil mijn pijn begrijpen
 • Ik wil dat mijn nek ontspant
 • Ik wil de oorzaak van mijn ziekte voelen

Maar wat ook kan:

 • Hoe voor mijzelf te kiezen
 • Hoe kan ik mijn waarheid uiten?
 • Waarom blokkeer ik als ik een keuze moet maken voor mijzelf?
 • Waarom voel ik mij geïrriteerd?
 • Ik voel buikpijn
 • Wat zegt mijn neurodermitis mij?
 • Wat heb ik ervaren bij mijn opa?
 • Waarom voel ik geen verantwoordelijkheid?
 • Waarom slaap ik zo onrustig?
 • Hoe voor mijzelf te kiezen?
 • Ik wil mijzelf