Over het proces van een IoPT (zelf-)resonantie

Wanneer je bij me aanschuift formuleer je jouw intentie, jouw verlangen, jouw nood of behoefte. De een wil iets echt niet langer meer. De ander wil duidelijkheid krijgen. Weer een ander wil een stap zetten naar verdere groei en autonomie, meer levensenergie of persoonlijk leiderschap. Elk onderwerp kan in je verlangen aan de orde komen: je gedrag, gezondheid (fysiek, psychisch), relaties (partner, kinderen, werk) en zingeving. Vooralsnog werk ik alleen met woorden. Die woorden schrijf je op papier.

Je kiest vervolgens voor jouw woorden verschillende mensen (resonanten) die op de woorden uit jouw verlangen resoneren.

Je staat zelf tussen de resonanten die delen van jouzelf tonen en jij bepaalt hoe jij in interactie gaat; voelend, woordeloos, vragend: het is aan jou. Jouw autonomie als opsteller staat centraal. Jijzelf bent degene die de oplossing van jouw probleem in zich draagt en de sleutel daartoe mag omdraaien.

De schoonheid van een interactieve zelfresonantie is dat jouw innerlijke wereld zich voor jouw ogen opent. De resonanten laten zien welke delen van jouw Zelf jou blokkeren, waarom ze dat doen en op welke manier ze dat doen. Je zult jouw verschillende intrapsychische delen herkenen en hoe jij ze inzet. Door te ervaren en te voelen wat elk deel van jouw Zelf je te vertellen heeft kun je stappen zetten. Stappen naar een leven dat meer in uitlijning met jouw oorspronkelijke zuiverheid en zielsverlangen is. Je hoeft echt niet je trauma opnieuw in alle hevigheid te herbeleven.

Wat nodig is, is dat je weer veiligheid en vertrouwen krijgt en dat je jouw opgeborgen traumazelf herkent, erkent, eindelijk ontmoet en er laat zijn om jouw emoties en reacties die er toen niet mochten zijn, alsnog te ontladen en te voltooien. Eindelijk mogen jouw reacties er wèl zijn. In alle veiligheid en stapje voor stapje. Pas dan ervaar je meer rust en heling omdat jouw gesplitste delen weer naar elkaar toe kunnen groeien in je eigen identiteit en gezonde autonomie. Of, zoals Ruppert dat zegt, je kunt je afgesplitste traumadelen insluiten om zo meer heelheid te ervaren. Je versterkt hierdoor je gezonde delen, die delen die je bij jouw autonomie brengen.

Tijdens de nabespreking van resonantie zal ik als begeleider de innerlijke dynamieken duiden. De resonanten krijgen gelegenheid om nog wat terug te geven wat zij in hun rol hebben ervaren.

Online werken met de intentiemethode

Tijdens een online resonantieproces wordt als volgt gewerkt:

 • Zorg voor papier, een stift en Post-Its
 • Er wordt geloot wie een eigen proces krijgt
 • Degene die een eigen proces doet (cliënt) schrijft zijn verlangen/intentie in de ‘chat’ en kiest vervolgens 3 elementen en schrijft ook die in de chat.
 • De cliënt hernoemt zichzelf tijdelijk met de functie ‘rename’ tot de zin van zijn verlangen.
 • De cliënt/vraagsteller kiest 3 resonantiepersonen en vraagt elk van hen te resoneren voor één van de drie elementen. De zin die wordt uitgesproken is: “wil jij resoneren op mijn < element/woord > uit mijn intentie < zin >?
 • Deze resonanten gebruiken de functie ‘rename’ om hun eigen naam tijdelijk te vervangen door het element/woord waarvoor zij resoneren. (alleen in Zoom mogelijk)
  Lukt het je niet om jezelf te hernoemen: zorg voor Post-Its die je op jouw borst kunt plakken en schrijf met een dikke stift zodat het voor de anderen te lezen is.
 • Alle anderen schakelen daarna allemaal hun video uit. Iedereen gebruikt de functie ‘hide non-video participants’ en zet op ‘Gallery View’. Daarmee zijn uitsluitend de deelnemers van de resonantie zichtbaar.
 • Aan het eind van het proces ontslaat de cliënt de resonanten door te zeggen: dank je voor het resoneren op < element >; nu heet je weer < naam >.
 • De personen die resonant waren ‘rename’ zichzelf weer terug naar hun eigen naam, net als de cliënt.
 • De resonanten dienen goed te checken of er niets ‘blijft plakken’. Als je niet goed uit de rol komt dien je dat te zeggen of te zorgen voor nazorg.