Over het proces van een IoPT (zelf-)resonantie

Wanneer je bij me aanschuift formuleer je jouw intentie, jouw verlangen. De een wil iets echt niet langer meer. De ander wil duidelijkheid krijgen. Weer een ander wil een stap zetten naar verdere groei en autonomie, meer levensenergie of persoonlijk leiderschap. Elk onderwerp kan in je verlangen aan de orde komen: je gedrag, gezondheid (fysiek, psychisch), relaties (partner, kinderen, werk) en zingeving. Vooralsnog werk ik alleen met woorden. Die woorden schrijf je op papier.

Je kiest vervolgens voor jouw woorden verschillende mensen (resonanten) die op de woorden uit jouw verlangen resoneren.

Je staat zelf tussen de resonanten die delen van jouzelf tonen en jij bepaalt hoe jij in interactie gaat; voelend, woordeloos, vragend: het is aan jou. Jouw autonomie als opsteller staat centraal. Jijzelf bent degene die de oplossing van jouw probleem in zich draagt en de sleutel daartoe mag omdraaien.

De schoonheid van een interactieve zelfresonantie is dat jouw innerlijke wereld zich voor jouw ogen opent. De resonanten laten zien welke delen van jouw Zelf jou blokkeren, waarom ze dat doen en op welke manier ze dat doen. Je zult jouw verschillende intrapsychische delen herkenen en hoe jij ze inzet. Door te ervaren en te voelen wat elk deel van jouw Zelf je te vertellen heeft kun je stappen zetten. Stappen naar een leven dat meer in uitlijning met jouw oorspronkelijke zuiverheid en zielsverlangen is. Je hoeft echt niet je trauma opnieuw in alle hevigheid te herbeleven.

Wat nodig is, is dat je weer veiligheid en vertrouwen krijgt en dat je jouw opgeborgen traumazelf herkent, erkent, eindelijk ontmoet en er laat zijn om jouw emoties en reacties die er toen niet mochten zijn, alsnog te ontladen en te voltooien. Eindelijk mogen jouw reacties er wèl zijn. In alle veiligheid en stapje voor stapje. Pas dan ervaar je meer rust en heling omdat jouw gesplitste delen weer naar elkaar toe kunnen groeien in je eigen identiteit en gezonde autonomie. Of, zoals Ruppert dat zegt, je kunt je afgesplitste traumadelen insluiten om zo meer heelheid te ervaren. Je versterkt hierdoor je gezonde delen, die delen die je bij jouw autonomie brengen.

Tijdens de nabespreking van resonantie zal ik als begeleider de innerlijke dynamieken duiden. De resonanten krijgen gelegenheid om nog wat terug te geven wat zij in hun rol hebben ervaren.