Mocht jij verlangens hebben?
Of een aantal verlangens niet?

Dit 2e artikel in de serie verlangen gaat over verlangen als lotsgegeven. Hoe geef ik antwoord aan mijn lot in plaats van het te willen veranderen?Om alle misverstand te voorkomen; wij allen zijn wilsbekwaam en in staat te kiezen. Waar het nu om gaat is dat toen we werden geboren wij een omgeving troffen die we niet kunnen veranderen.

Thuis ben ik opgevoed dat ik voor de ander moest zorgen, dat voor jezelf zorgen ‘egoïstisch’ is.
Dit was een vrij letterlijke vertaling van de Christelijke normen van mijn moeder.
En zo had ik zelf destijds de grootste moeite met de oefening van het vorige blog.
(Innerlijke) verlangens mocht ik niet hebben was mijn interpretatie, en dus ben ik -tot een zeker moment- mijn verlangens naar buiten gaan richten.
Later was mijn les dat ‘buiten’-verlangens vervullen niet voor innerlijke blijdschap en zingeving zorgt.

Door de jaren heen is mij duidelijk geworden dat heel veel mensen worstelen met niet mogen verlangen.
De vrouwen veelal vanuit dienstbaar moeten zijn.
De mannen leren vaker niet boven het maaiveld uitsteken, dat dubbeltjes geen kwartjes worden, en als je gewoon doet doe je al gek genoeg.

De boodschappen van hierboven zijn voor stuk boodschappen van afwijzing.
Niet eens voorwaardelijk (als je dit doet dan ben je niet oké), maar JIJ bent niet oké (of minder dan ik). Dit heb je aangetroffen toen je geboren werd.

Er zijn ook mannen die alles mochten en alles kregen, inclusief de erfenis van de familie of het bedrijf. Mijn ervaring is dat juist de eenzaamheid veel van deze mannen heeft gevormd.

Helaas bieden ouders alles naar hun vermogen en geven zij wat zij vinden wat nodig is voor jou. Doorgaans is dat niet waar jij als kind behoefte aan had, en ook niet genoeg. Simpelweg omdat jij niet jouw ouders bent.

Wanneer we worden geboren ontwikkelen we een instinctief persoonlijk geweten. Dit is ver voordat we een ego ontwikkelen. Dit instinctief geweten zorgt ervoor dat we direct en compleet conformeren aan ooit zodat we bij de groep, ons gezin van herkomst, blijven horen. Zodra je iemand ontmoet is het er al; de reactie in ons lijf, in onze beweging, in ons oordeel. Er is dan geen geen enkele twijfel.

Om dan bij jouw eigen verlangen te komen is het nodig bewustzijn en gewaarzijn te krijgen. Bewustzijn is het zien hoe de patronen door de generaties heen werken, hoe ze in jouw leven werken, en dat jijzelf die keuzes maakt. Dat jouw acties gevolgen hebben. Gewaarzijn is ons lijf voelen bij alles wat er gebeurt, de trilling voelen, voelen hoe ons lijf reageert op onze eigen woorden en die van anderen. Of, zoals de yogi’s zeiden:
Zoals je denkt adem je, zoals je ademt denk je.
Het is het gewaarzijn dat ik inzet in de begeleiding, en zeker bij traumawerk.

Terug naar ons verlangen.
Wanneer je groots wilt zijn, en ik hoop dat iedereen dat wil en zal bereiken, heb je ook aan te nemen wat er al was. Wanneer je verlangt naar vervulling en heelheid zul je daar niet komen als je niet terug gaat naar jouw allereerste imprints. En weet: wat je niet wilt zijn ben je dubbel.
Want hoe ga je om met afwijzing al is die (meestal) nooit zo bedoeld? Verhard je?
Hoe ga je om met niet, of niet voldoende, hebben gekregen wat jij nodig had? Ga je eisen?
Durf jij te accepteren dat heel veel van het gedrag van jouw ouders ook in jou zit, al verafschuw je het zo? Of vlucht je de toekomst in?
Hoe verhoudt jouw reactie zich tot jouw verlangen naar vervulling of heelheid?

Ik dacht groots te kunnen zijn als financieel directeur, en ik was er niet gelukkig. Immers, mijn imprint is voor anderen zorgen. Maar ik zou nooit de begeleider van nu kunnen zijn als ik niet terug was gegaan naar wat ik ooit had aangetroffen: redders zonder gewaarzijn. Pas toen ik datzelfde stuk in mijzelf kon onderkennen kon ik dat loslaten door bewustzijn en gewaarzijn te oefenen, waardoor ik mij nu werkelijk ten dienste kan stellen.
Had ik niet teruggegaan dan had ik jou verteld hoe mijn oplossing is voor jouw leven, en was ik vast boos geworden als jij het niet goed had toegepast en was ik verhard.

Er is niets en niemand die jouw verlangen kan vervullen als jij niet zelf jouzelf in liefde aanneemt.

Oefening:
Hoe zorg jij dat je aandacht en liefde krijgt, en wordt gezien?
Hoe uit zich dat in jouw privé leven en in jouw werk?
Zou je jouw inzicht willen delen in de opmerkingen?

Begeleiding of Masterclass?
Wil jij weten hoe dit patroon bij jou speelt, hoe jij dit doet en het kunnen loslaten?
Neem dan contact met mij op voor een afspraak.

Graag attendeer ik je op mijn unieke Masterclass Verlangen.
Ik geef hem zelf en ga dan al mijn kennis en kunde met je delen.

Klik hier voor meer informatie: