De zomervakantie staat weer voor de deur. Meniggeen voelt de stress om zoveel werk af te krijgen zodat je weg kunt, wetende dat na de vakantie de stress weer toeneemt om de achterstand in te lopen.

Vakantiestress kan ook hele andere oorzaken hebben: de angst om naar iets nieuws toe te gaan en de angst om weg te gaan.

Vooral diegenen die psychisch overbelast zijn (overspannen) of zelfs bovendien fysiek uitgeput zijn (burnout) zijn bang. Bang voor het onbekende, bang voor nieuw wat nog meer aanpassing betekent. Het overlevingsdeel regeert en draait overuren. De nier / het waterelement uit de Oosterse filosofie is dan uitgeput door te lang op wilskracht door te zijn gegaan ondanks dat het lijf zijn signalen wel geeft. De wilskracht wordt gevoed door onderliggende en vaak onbewuste angst. Als dan uitputting speelt, psychisch en/of fysiek, is angst voor ‘anders’ het resultaat.

Bang om weg te gaan is iets anders. Hier gaat het niet om bang voor nieuw of anders; hier gaat het om bang om te verlaten. We kennen dit als heimwee. En hoewel je al lang volwassen kunt zijn speelt het kinddeel hierin een belangrijke rol. Wanneer het kind vanuit zijn Magisch Denken (een ontwikkelingsfase waarin het universum om het kind draait) denkt dat hij thuis iets moet fixen zal hij niet weg willen gaan. In het Magisch Denken kan het kind bijvoorbeeld overtuigd zijn dat hij moet zorgen dat er geen ruzie tussen papa en mama komt, of, waneer er een vader seksueel misbruik pleegt kan de ene zus niet weg willen om de andere zus te beschermen.

Helaas zijn onze beweegredenen op volwassen leeftijd allang vergeten hoewel ze nog steeds een rol spelen. We hebben niet in de gaten dat we vaak vanuit een kindsdeel reageren; een overlevingsmanier om weg te blijven uit ons trauma van ooit.

Een manier om trauma’s en overlevingsdelen op het spoor te komen en te helen is via Opstellingen van het Verlangen waar ik na de zomer mee start.
Aanvankelijk in groepen en later individueel en als aanvulling op mijn andere traumawerk vanuit TCM.
Je bent van harte welkom op deze innerlijke reis.

Ik wens je een veilige en mooie reis.
Graag tot ziens.